V majhnih zelenkastih semenih tiči cel kup hranilnih snovi, ki so nujno potrebne človeškemu telesu. Telo krepijo, mu dajejo energijo, poleg tega pa s svojimi hranilnimi snovmi pripomorejo k zdravju ali ga ohranjajo.

Olja proizvedena iz izbranih in prečiščenih semen z najmanj 98% čistostjo, po naravnem postopku, brez kakršnihkoli dodatkov (barvil, antioksidantov…).

Posebnost oljarne Kocbek so hladno stiskana olja, predvsem hladno stiskano bučno olje, ponudbo olj pa zaokrožujejo tudi odlične čokolade in salame z bučnimi semeni.

Izkušnje in zahteve trga so vzrok, da vam Oljarna Kocbek danes nudi najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave.

Olja in čokolade vrhunske kvalitete in okusa

Oljarna Kocbek slovi po svojih hladno stiskanih oljih, predvsem ponosni so na svoje hladno stiskano bučno olje. V svoji ponudbi pa imajo tudi toplo stiskana olja.

Da boste izbrali pravo olje, preverite razliko med hladno in toplo stiskanimi olji.

Toplo stiskanje

Pri toplem stiskanju oz. tradicionalnem postopku, se semena mehansko in termično obdelujejo. Najprej se v valjčnem mlinu zmeljejo, nato se v mešalcu umešajo z vodo (voda je tista, ki preprečuje, da bi se semena pri praženju zažgala, kar omogoča pridelavo 100% čistega olja), nato se v ponvah popražijo med 100°C in 110°C in na koncu stisnejo v stiskalnici. Tako pridobimo olje, ki ima značilno temno barvo in gostoto, močno diši ter je intenzivnejšega okusa. Pri tovrstni predelavi, potrebujemo v povprečju 3 kg bučnih semen za 1l bučnega olja.

Hladno stikanje

Postopek hladnega stiskanja je popolnoma drugačen. Tukaj se semena ne obdelujejo. Se pravi ni mletja, ni mešanja, ni segrevanja ali praženja, temveč se s posebno stiskalnico iz celega semena samo iztisne olje. Bistvo hladnega stiskanja je, da temperatura, ki nastaja zaradi pritiska v trenutku, ko stisnemo semena, ne presega 40°C. Tako pridelano olje nima značilnosti toplo stiskanega olja, temveč je svetlejše barve, ni tako gosto, vonja skoraj nima oz. je zelo nežen, okus pa je prav tako zelo blag – kot da bi jedli surova bučna semena. Pri postopku hladnega stiskanja je tudi izkoristek bistveno manjši, saj potrebujemo za 1l olja, vsaj 6 kg bučnih semen.

Zaupajte naravi, ter tradicionalnim postopkom oljarne Kocbek